norveg herceg2009. november 23. Havannán járt a norvég hercegi pár

A norvég hercegi pár Haakon Magnus Koronaherceg és felesége, Mette-Marit, Siri Ellen Sletner nagykövet, ElisabethWalaas külügyi államtitkár, Török Attila, a nemzeti Fejlesztési ügynökség  főosztályvezető-helyettese látogatott el  a XVIII. kerületi Kondor Béla Közösségi Házba. A delegációt Mester László polgármester és Kovács Nikoletta projektvezető fogadta. 

 „A látogatás apropója volt annak, hogy a XVIII. kerületi Közmunka Egyesület és a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával az „Iránytű” elnevezésű pályaorientációs program lassan a vége felé közeledik.  A programon XVIII. kerületi hátrányos helyzetű 12-18 éves fiatalok  vesznek részt. 

A célja a résztvevő gyerekek reális jövőképének kialakítása, pályaorientációjának elősegítése, munkaerőpiaci fogalmak megismertetése, önértékelésük, tanulási motivációjuk fejlesztése" - mondta dr. Mester László polgármester.

 A XVIII. kerületi Közmunka Egyesület által megvalósuló „Iránytű” elnevezésű projekt teljes költsége 22.912 euró, amelyhez a Norvég Civil Támogatási Alap 20.595 euróval járult hozzá.

A programban harminckét  XVIII. kerületi hátrányos helyzetű fiatal vesz részt, akik Csontváry Kosztka Általános és Alternatív Iskola diákjai, másrészt a Csibész Gyermekjóléti Központ – Gyermekek Átmeneti Otthonának lakói.

Nagy Jánosné, a XVIII. kerületi Közmunka Egyesület ügyvezetője elmondta;  „A gyerekekkel kisebb, 10-15 fős csoportokban dolgoztak, alapvetően támaszkodva a csoportban nevelés elemeire.

A csoportokat négy foglalkozásvezető tartotta, alkalmanként egy szociális munkás és egy pedagógus párosításban. (8 Hazenauer Kinga szociális munkás, Szücs Bulcsúné Erika szociális munkás, Kalocsai Dóra szociális munkás, Oroszné Pataki Flóra pedagógus, Lőke Józsefné Maya pedagógus.)

A legfontosabb volt a tapasztalatokon keresztüli tanulás, a gyerekek a saját bőrükön keresztül tapasztalják meg a munkavállalással járó problémákat. A szakemberek élménypedagógiai módszereket használtak, amellyel a gyerekeket kiemelték az iskolapad védelméből, s egészen más típusú foglalkozásokat, játékokat, gyakorlatokat hajtattak végre velük”.

 A foglalkozásokon játékos keretek között tanították meg az olyan alapvető fogalmakat, mint adó, társadalombiztosítási járulék, béren kívüli juttatás. Különféle munkákhoz kompetenciaterületeket válogattak, meg tanulnak önéletrajzot írni, önértékelő kérdőíveket töltöttek ki, alapvető szociális készségek fejlesztését szolgáló gyakorlatokon vett részt, interjút készítettek egy-egy foglalkozás képviselőjével, megismerkedtek az általuk választott munkakör előnyeivel, hátrányaival, s annak elérési útjával.

 Az egy éves program három blokkból állt:

Az első blokk során a gyerekek részt vettek egy fotózással kapcsolatos foglalkozáson, majd fotókat készítettek a „Munka világa” témakörében.

A fotók elkészítése után a gyerekekkel közösen készítették el a fotókiállítást és a fotók kisorsolását. Ehhez összegyűjtötték a szükséges feladatokat, kiírtak hozzá álláshirdetéseket, önéletrajzot készítettek, s jelentkezhetek különféle munkák elvégzésére. A munka elvégzését ellenőrizték és ezért „fizetést” is kaptak.

 A második blokk során önismereti foglalkozásokat tartottak. A cél önmaguk készségeinek, képességeinek feltérképezése, pozitív tulajdonságaik felismerése, elismerése.

 A harmadik blokk során érdeklődésüknek megfelelő munkahelyeket látogattak meg: autógyár, szálloda, rendőrség, tűzoltóság, állatkert stb. A munkahelyek meglátogatása során a különböző foglalkozású emberekkel interjút készítettek.

 Az elsődleges célok mellett az egy éves program hozadéka, hogy megtapasztalták az értelmes szabadidő eltöltés lehetőségét. „Tapasztalataink szerint mindenképpen szükség lenne hasonló közösségi terek, illetve a gyerekek adottságainak, korának megfelelő programok lebonyolítására, a gyerekeknek alapvető szükségük lenne, hogy segítséget kapjanak a pálya-, és középiskola kiválasztásában” – mondta Nagy Jánosné.

A norvég hercegi pár Haakon Magnus Koronaherceg és felesége, Mette-Marit, Siri Ellen Sletner nagykövet, ElisabethWalaas külügyi államtitkár, Török Attila, a nemzeti Fejlesztési ügynökség  főosztályvezető-helyettese szerda délelőtt a  Kondor Béla Közösségi Házban megtekintették a gyerekek által a szakmákról készített fotókiállítást, az „állásinterjú” című szituációs játékot és kötetlen-közvetlen és szívélyes hangú beszélgetést folytattak a célcsoport tagjaival, azaz a gyerekekkel és a projekt munkatársakkal.

"Megkérdezték a gyerekektől, hogy mi érdekli őket? Milyen élményeket, tapasztalatokat gyűjtöttek a közel egy év során? Az „Iránytű” elnevezésű pályaorientációs program mely része fogta meg őket igazán? - tette hozzá a polgármester.

Kép forrása: http://www.femina.hu

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült